Low-code platforms: 3 tips voor de juiste keuze

Digitale transformatie is van cruciaal belang in deze snel veranderende wereld. De ontwikkelingen in de markt gaan zo snel, dat je als bedrijf rap moet kunnen reageren en innoveren. Met een low-code platform – waarmee sneller, makkelijker en efficiënter apps gebouwd kunnen worden - heb je als organisatie de noodzakelijke snelheid en lenigheid in huis om innovatief te blijven. Maar hoe selecteer je het low-code platform dat op de wensen van je bedrijf aansluit? 3 tips!

Wat het juiste low-code platform (ook wel Rapid Application Development platform) voor jouw organisatie is, hangt af van je doel. Eén ding is duidelijk als we de onderzoeksbureaus mogen geloven: low-code of Rapid Application Development platforms worden steeds belangrijker. Volgens Gartner wordt tegen 2020 tenminste 50 procent van alle nieuwe zakelijke apps gemaakt met low-code platforms. Gartner heeft hiervoor het 2018 Magic Quadrant for High Productivity Application Platform as a Service samengesteld waarin de belangrijkste leveranciers van low-code en RAD benoemd zijn. Maar welke aanbieder gaat jou helpen in de digitale transformatie van je bedrijf? De volgende adviezen helpen je op weg.

1. Zoek uit hoe low-code het platform echt is

Stel vast welke kennis je aan boord hebt en neem dat mee in je selectie. Er zijn veel Rapid Application Development platforms die zichzelf omschrijven als low-code, maar het hangt per platform af hoeveel development skills je in huis moet hebben om er zelf apps mee te ontwikkelen. Oftewel: hoe low-code is low-code? Vraag daarom altijd een demo aan, of je nu veel of weinig ontwikkelkennis in je IT-team hebt.

 

2. Leg RAD-aanbieders je doelen voor

Wat wil je bereiken met het Rapid App Development platform dat je uiteindelijk kiest? Niet alle low-code platforms hebben dezelfde functionaliteit en elk platform heeft weer zijn specifieke kenmerken. Begin daarom bij je eigen organisatie en onderzoek wat jij nodig hebt om snel te kunnen innoveren, de aansluiting bij je klanten te houden en de competitie voor te blijven. Gaat het om ‘developer productivity’, dus om meer apps in minder tijd te kunnen ontwikkelen? Of wil je zorgen dat de business nauwer betrokken wordt bij de ontwikkeling van apps, zodat deze beter aansluiten bij de behoefte? Of wellicht beide? Gaat de business of de IT met het platform aan de slag, of beide?
Denk ook vast na over het type app waarmee jouw organisatie zou willen starten. Is dit een vervanging van het huidige systeem, een innovatieve app of een app die een proces verbetert? Neem al je wensen mee en leg deze voor aan verschillende low-code aanbieders.

 

3. Het juiste low-code platform? De juiste partner!

Natuurlijk ben je op zoek naar het low-code platform dat jouw organisatie op het lijf geschreven is en waarmee jullie de snelheid hebben om te reageren op marktontwikkelingen en digitale, disruptieve trends.
Bij het kiezen van de juiste low-code partner kun je letten op:
- Is de partner gespecialiseerd in één low-code platform of biedt het bedrijf meerdere platforms aan?
- Denkt de partner mee over het totale concept?
- Kan de partner het design van de app maken of moet hier een extern bureau voor worden ingehuurd?
Maar nog belangrijker is wellicht of je de juiste partner vindt die je begeleidt in jouw leercurve in Rapid App Delivery: Kan de partner mensen binnen je organisatie opleiden om met het low-code platform aan de slag te gaan?

De partner kan in sommige gevallen de platform-ontwikkelaar zelf zijn, maar ook een business partner zoals Mansystems. Er is hier geen goed of kwaad; bekijk wat bij je past en wie de taal van jouw organisatie spreekt, welk low-code platform je ook kiest.

 

Zoektocht naar het beste low-code platform

Er zijn in de zoektocht naar het beste low-code platform dus enkele vragen die je jezelf moet stellen. Weet dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Zo hebben wij bij Mansystems gekozen voor Mendix, door Gartner aangewezen als Leader in het speelveld van Rapid App Delivery. Met Mendix claimen wij een App-in-a-day voor jou te kunnen ontwikkelen die first time right is. En toch gaan we graag met je het gesprek aan om daadwerkelijk te bepalen of wij het platform en de ondersteuning bieden waar jouw bedrijf naar op zoek is in de reis naar digitale transformatie. Vraag onze Mendix demo aan en kom er samen met ons achter.

Vraag een demo aan

Josephine van Eeden

Josephine van Eeden has a background as a Consultant and project manager and started this year as a Mendix Developer at Mansystems. She has a passion for building apps that drive social and technological innovation.